КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ 2018
Традиции и изкуство

 

     Община Банско сътвори уникален проект, с който едновременно с разнообразяване престоя на туристите съхранява местните традиции, обичаи и фолклор.
 

     За четвърта поредна година, по време на активния летен сезон, Община Банско със съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров” организират програмата КУЛТУРНИ ВЕЧЕРИ „ТРАДИЦИИ И ИЗКУСТВО”. В продължение на повече от два месеца Посетителския информационен център ще се  превърне в своеобразен форум на банската култура.
 

     Жители и гости на града  ще имат възможността да участват в организирани демонстрации и да научат  позабравени вече занаяти  и умения  - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони,  бродириране на сувенирни топки, плетене на кука игла, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия  и дърворезба. Тъкането на разбой в  музей „Велянова къща" е една от атракциите, заложени в програмата, като успява  да пренесе хората в друг отминал свят - автентичен и цветен.
 

     Демонстрациите  ще се съпровождат от фолклорни състави от всички селища на Община Банско, които същевременно демонстрират местното музикално богатство изразено с автентични инструменти и традиционни бански песни и културното наследство, изразено в автентични носии от региона.            
 

     За запалените по народни песни и танци в читалище „Никола Вапцаров" ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци. Така тръгвайки си от Банско, гостите на града могат да се похвалят с научена автентична банска песен или някое традиционно хоро. 
 

     Гостите на града ще имат възможността да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района, като посетят организираните от Музеен комплекс еднодневни турове до археологически комплекс  „Свети Никола”, късноантична крепост „Ситан Кале” и инфотурове в Музеен коплекс – Банско. 
 

     Образователни интерактивни игри „Деца в музея" ще подарят на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.